#File 638317570490226024
#File 638317570490381952
#File 638317570490404306
#File 638317570490434935
#File 638317570490458284
Tuinafval … maak de cirkel rond
30-09-2023

De herfst is het ideale seizoen om aan de slag te gaan met het organisch materiaal dat de tuin ons in overvloed biedt. Dit biologisch afbreekbaar ‘afval’ is ideaal om je bodem te verbeteren of een andere nuttige bestemming te geven in de tuin. Er zijn eindeloos veel opties om er creatief mee aan de slag te gaan.

De kleurenpracht van de herfst zorgt in de komende maanden voor veel bladval in de tuin. Gras verstikt onder bladeren, dus daar hark je ze best bijeen. Sommige mensen maken mooie cirkels bladafval rond boomstammen, een mooi visueel effect. Je kan ook gewoon bladhopen maken op gewenste plekjes of ze laten composteren in een ronde bladcirkel van gaas tot volgend jaar. Dit zijn ideale plekjes voor egels of nachtvlinders om te overwinteren en voor knaagdieren om te schuilen. 

Wij hebben in onze tuin een aantal zones met te veel gras of kruidgroei waar we graag willen planten volgende lente, maar de bodem is ondiep en vol stenen. Hierop leggen we nu ongeprint karton met een dikke laag bladafval erop. Dit zal langzaam afbreken, de bodem een extra organische laag geven en het gras of onkruid eronder sterft af. Op een ander plekje experimenteer ik met schors. 

We gebruiken ook veel bladafval om onze moestuinbedden te bedekken, steeds met dezelfde bedoeling: om de bodem niet te laten uitdrogen, onkruid geen kans te geven en de bodem te verrijken. Bovendien zorgt het ervoor dat de bodem minder compact wordt bij overvloedig regen 

Heb je snoeiafval of zijn er wat dode takken in je struiken of bomen die je veiligheidshalve wil weghalen? Dit is ideaal om een takkenwal mee te maken. Lees in onze eerdere blog hoe te werk te gaan. Takkenwallen of dode hagen zijn een magneet van leven en composteren langzaam dus je kan ze continue aanvullen. Vele dieren vinden hier hun beschutting en vaak groeien er na verloop van tijd mossen en varens op. 

Dikkere takken kan je ook gebruiken om een boombed te maken in de moestuin, ook wel hugelkultur genoemd, volgens de principes van de permacultuur. Een boombed is een verhoogd groentebed waarop je heel het jaar door groenten plant. De verschillende lagen van boomstammen, takken, groenafval, en graszoden zorgen voor een goede waterhuishouding en voorzien de groenten van de nodige mineralen. 

Heb je nog te veel takafval over, dan kan je het verhakselen. Wij zijn heel tevreden over onze verhakselaar die ons ideale mulch levert om rond nieuw aangeplant kleinfruit, bosplantsoen of jonge plantjes te leggen. Dit gaat onkruidgroei tegen, houdt de bodem vochtig en verbetert de bodem. Driemaal winst dus. 

Maai jij je bloemenweide nog een laatste keer in het najaar, dan kan je met je maaisel een hooiruiter of hooimijt maken. Dit is een ideaal plekje voor uilen, insecten en knaagdieren. Het kortere maaisel van je gazon kan je onderaan struiken, haag of heg leggen. Zorg er alleen voor dat je het in dunne laagjes legt zodat het niet begint te gisten. De herfst is ook ideale zaaitijd. In onze grasmat aan de noordkant zit veel mos, wat nu makkelijk loslaat. Dit kan mee op takkenwal, composthoop of ergens een schuilplekje voor fauna te creëren. 

Ruim zeker niet alles op. Laat nog een aantal verdroogde bloemen of plantenstengels staan want daar zitten vaak eitjes of poppen van insecten op. Die ruim je pas op in de vroege lente, zodat deze soorten hun levenscyclus kunnen vervolmaken. Bovendien lusten de vogels ook de grotere zaden zoals die van kaardenbol, zonnebloem en distels, …

Zoals je ziet er zijn ontelbare opties om met je organisch afval aan de slag te gaan. Groenafval wegbrengen naar het containerpark is niet langer nodig. Compost, mulch en bodemverbeteraar hoef je ook niet meer in het tuincentrum te kopen, maar haal je direct uit je tuin. Dit maakt het ook voordeliger en maakt de cyclus van recyclage rond, net zoals in de natuur. Ga zelf aan de slag met deze tips en stuur ons wat foto’s hier of op info@inmybackyard.be. Veel plezier ermee!

Reacties
Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste en voeg hieronder je reactie toe.
Geef een reactie